ITF Classificering

De Internationale Tennis Federatie (ITF) is de wereldwijde koepelorganisatie voor tennis, waarin 203 nationale tennisbonden zijn verenigd. De ITF organiseert onder andere de Davis Cup, Fed Cup en Hopman Cup en heeft zitting in de organisatiecommissies van de Grand Slam-toernooien en het Olympische - en Paralympische toernooi.

De ITF bepaalt de internationale standaard in tennis en bewaakt ook de kwaliteit van de tennisbanen. Middels de zogenaamde “Court Pace Rate” (CPR) wordt de speelsnelheid weergegeven voor de verschillende banen. Door de verscheidenheid van baansoorten bij zowel indoor als outdoor gebruik is een indeling ontwikkeld op basis van 5 speelsnelheden.

ITF Court Pace Rating categorieën

Categorieën CPR Label
Categorie 1
Slow
< 29 ITF 1 - Slow
Categorie 2
Medium Slow
30 - 34 ITF 2 - Medium Slow
Categorie 3
Medium
35 - 39 ITF 3 - Medium
Categorie 4
Medium Fast
40 - 44 ITF 4 - Medium Fast
Categorie 5
Fast
> 45 ITF 5 - Fast

De speelsnelheid die wij adviseren is Medium Slow (ITF Categorie 2) en is vergelijkbaar met het spelen op gravel. De KNLTB geeft ook de voorkeur aan de Medium Slow baan.

CPR Tolerantie Tabel

Bij het aanleggen van de tennisvloer kan een lichte afwijking ontstaan in de vastgestelde CPR. Ondanks het werken volgens protocol. Oorzaken hiervan zijn onder andere temperatuur en ondergrond. De ITF houdt hier rekening mee en stelde een tolerantietabel samen:

CPR tabel 2015

Speelsnelheid (CPR) verandering

De stroefheid van de acrylaat toplaag zal door gebruik minder (lees:sneller) worden. In het eerste jaar zal dit ongeveer 2 CPR punten zijn. De jaren daarna is dit gemiddeld 1 CPR punt per jaar. Een vervanging van de toplaag ligt gemiddeld tussen de 6-9 jaar.